Today as soon as I have seen lentils in my pantry, I wanted to prepare something special with them.
So why not some veggieballs? I checked on internet for a vegan recipe and then I customized it... Let's see the ingredients:
- 400 g of dried lentils
- 2 boiled potatoes
- 1 onion
- 1 stalk of celery
- my Special Salt
- 1 carrot
- olive oil
- some walnuts
- oregano
- bread crumbs
I boiled the lentils until they were very soft. I choped onion, celery and the carrot in very small pieces and I fried them for few minutes. I removed the liquid from the lentils and I smashed half of them with the the potatoes. In a bowl I mixed the soffritto* with the smashed vegetables, the other lentils, oregano and salt. Once properly mixed ( if the mixture is too soft add some bread crums) I created some balls and I rolled them in bread crumbs.
To cook them two options are possible:
- the most tasty one is to fry them until golden brown
- the most healthy one is to cook them in oven for 30 min at 200°C
Oggi appeno ho visto le lenticchie in dispensa ho deciso di usare per preparare qualcosa di gustoso . Perchè non delle polpette vegetali? Ho cercato su internet una ricetta vegana e poi l'ho personalizzata... Vediamo gli ingredienti:
- 400g di lenticchie secche
- 2 patate bollite
- una cipolla
- un gambo di sedano
- una carota
- il mio sale speciale
- olio extra vergine di oliva
- alcune noci
- origano
- pangrattato
Ho bollito le lenticchie fino a rendere molto morbide. Ho tritato la cipolla, il sedano e la carota e li ho soffritti per alcuni minuti. Ho scolato le lenticchie e ho frullato la metà di loro con le patate. In un recipiente ho mescolato il soffritto con le verdure frullate, le lenticchie intere, origano e sale. Una volta ben mischiati (se il composto fosse troppo morbido aggiungere un po' di pangrattato), ho formato delle palline e le ho passate nel pangrattato.
Per la cottura ci sono due possibilità:
- la più golosa è quella di friggerle in olio di semi fino a doratura
- la versione più salutare è quella di cuocerle in forno a 200°C per circa 30 minuti
*Note for my English readers: Soffritto is an Italian word to express a mixture of finely chopped onions, celery, carrots ( etc.) sauteed in olive oil.
Ispirata da:
http://www.veganblog.it/2010/11/04/polpette-di-lenticchie-2/
Nessun commento:
Posta un commento