lunedì 3 dicembre 2012

Dulce de leche



The recipe of today is a traditional sweet product of South America called Dulche de leche (literally "candy of milk"). Why I decided to prepare this unusual dish?First I have good memories of a jar of dulche de leche bought when I was in Barcelona a couple of years ago... One of the best brekfast ever had! Moreover Andrew, a friend of mine, brought me some days ago some delicious cookies with dulche the leche filling... Simply amazing! (Actually I don't know if the recipe itself is really amazing or the fantabulous cooking skills of Andrew created a masterpiece out of nowhere...I will talk soon, in one of the next posts, of the great (and never dull) recipes I gave me and you will love him as well).
At last but not least, as far as I'm a fledgling chemist, I was interested in the transformation that occurs in preparation which is caused by a combination of two common browning reactions called caramelization and the Maillard reaction.
The ingredients required are just four:
  1. a liter of milk
  2. 300 g of sugar
  3. a vanilla pod
  4. a teaspoon of  sodium bicarbonate
Put the all ingredients in a pot with a thick bottom, cook over low heat untill the volume of the solution is one sixth of the initial one and the colour is similar to caramel.
The result is awesome! It's delicious if you spread it on bread, and even better to fill cakes or on the top of icecream... Buon appetito!

La ricetta di oggi è un piatto trazionale del Sud America che si chiama Dulche de leche (alla lettera "dolce di latte"). Perché ho deciso di preparare questo piatto insolito? Innanzitutto ho degli splendidi ricordi circa un barattolino di dulche de leche comprato quando ero a Barcellona un paio di anni fa... Una delle migliori colazioni mai fatte! Inoltre Andrew, un mio amico, alcuni giorni fa mi ha portato dei deliziosi dolcetti ripieni di dulche de leche.... Semplicemente fantastici! (In realtà non so se la ricetta fosse di per sé strepitosa oppure se le incredibili capacità culinarie di Andrew abbiano creato un capolavoro dal nulla....Parlerò presto, in uno dei prossimi post, delle ricette super azzeccate (e mai banali) che mi ha dato e anche voi lo adorerete).
Infine, dal momento che sono una chimica in erba,  ero molo interessata alla reazione di caramelizzazione o meglio della Reazione di Maillard che interviene in questa preparazione.


Gli ingredienti necessari sono solo quattro:
  1. un litro di latte fresco intero
  2. 300 g di zucchero
  3. una bacca di vaniglia
  4. un cucchiaino di bicarbonato di sodio
Versare tutti gli ingredienti in un pentolino capiente a fondo spesso, cuocere a fuoco basso fino a che il volume sarà diventato circa un sesto di quello iniziale e il colore sarà di un bel tono caramello.
Il risultato è fantastico! Il dulce de leche è delizioso spalmato sul pane, o ancora meglio come farcia di una torta o sul gelato... Buon appetito!



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